Informațiile fiscale vor fi schimbate automat între peste 80 de state. Când intră în vigoare acordul semnat și de România

Informațiile fiscale vor fi schimbate automat între peste 80 de state. Când intră în vigoare acordul semnat și de România
Publicat: 29/10/2014, 19:30

„Haideți să avem o contribuție comună pentru creșterea transparenței și corectitudinii în secolul 21 globalizat”, a declarat ministrul german de Finanțe Wolfgang Schaeuble, la Forumul mondial pentru transparență și schimb de informații coordonat de OCDE, la care au participat peste 100 de state.

La reuniune a fost încheiat un acord multilateral prin care 51 de state semnatare s-au angajat că înceapă schimbul de informații din septembrie 2017, prin intermediul autorităților naționale desemnate să transmită informații bancare privind rezidenții străini, în țările lor de origine.

Obiectivul este ca fiecare administrație fiscală să aibă informații despre averile păstrate în străinătate de contribuabili.

Între semnari se numără statele membre ale Uniunii Europene, precum și țări atașate secretului bancar, precum Liechtenstein, sau paradisuri fiscale ca Insulele Cayman și Insulele Virgine Britanice.

Alte 30 de țări s-au angajat într-un acord separat să fie pregătite până în 2018 să facă același lucru. Între acestea se numără Austria, Elveția, Bahamas și Emiratele Arabe Unite.

Circa 5.800 de miliarde de euro sunt ascunse în paradisuri fiscale, reprezentând o pierdere anuală de 130 de miliarde de euro pentru administrațiile fiscale din întreaga lume, potrivit economistului Gabriel Zucman, specializat în fraudă fiscală.

„A trecut vremea secretului bancar, în vechea sa formă. În prezent, riscul pentru ca evazioniștii să fie descoperiți este foarte mare”, a afirmat ministrul german de Finanțe Schauble, în cotidianul Bild.

Acordul convenit miercuri se bazează pe o normă internaționakă concepută de OCDE.

La declanșarea inițiativei internaționale, în 2010, a stat legea FACTA (Foreign Account Tax Compliance Act) din Statele Unite, care obligă băncile străine să declare periodic fiscului american conturile și depozitele clienților americani.

Ulterior, cinci țări europene, în frunte cu Germania și Franța, urmate de restul UE și apoi de G20 au cerut generalizarea schimbului automat de informații, în baza normelor OCDE.

După un acord oficial în UE convenit acum două săptămâni, pentru începerea schimbului automat de informații fiscale din 2017, conferința de la Berlin a permis depășirea cadrului european.

„Cu cât mai multe țări se angajează la acest schimb, cu atât va fi mai dificil pentru altă țări să atragă investiții”, a explicat Pascal Saint-Amans, însărcinat cu combaterea evaziunii fiscale în cadrul OCDE.

El a recunoscut însă că unele piețe financiare dau în continuare motive de îngrijorare. Panama, de exemplu, nu a definit încă data la care va participa la schimbul automat de informații fiscale, în timp ce Singapore nu s-a implicat în acest proces.

Țările care nu vor participa la schimbul automat de informații în domeniul fiscal vor face obiectul unei liste oficiale a OCDE și ar putea fi ocolite de unele organizații internaționale sau fonduri de investiții exigente.

Pentru a transmite informații din 2017, băncile vor colecta informațiile din 2016, pentru conturile de peste 250.000 de dolari.

În pofida acordului multilateral, statele vor avea posibilitatea să aleagă, de la caz la caz, cu cine să facă schimb de informații. Elveția, de exemplu, a anunțat deja că nu va da informații decât țărilor considerate importante pentru industria financiară elvețiană. Cu alte cuvinte, eventualele conturi ale unor persoane bogate provenite din țări sărace riscă să nu fie comunicate.

Elveția a solicitat și ca informațiile obținute prin schimburi automate să fie folosite doar în scopuri fiscale, în cazurile de corupție și spălare de bani fiind necesare autorizații speciale.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Vremea o ia razna de Crăciun și de Revelion în București. Temperaturi anormale de Sărbători,...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl considerǎ „cam nebun” pe...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Care sunt scenariile pentru turul 2. Oferta Elenei Lasconi: Guvern PSD-PNL-USR-UDMR. Varianta lui Georgescu: Guvern...
Alegeri parlamentare 2024: ce votăm pe 1 decembrie și care este procedura prin care se...
Ce salariu are Călin Georgescu. Unde lucrează și cât câștigă pe lună, de fapt
Românii care vor primi a 13-a pensie în decembrie. Guvernul a anunțat cine primește sprijinul...
Început de decembrie cu ploi, lapoviță și ninsori. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4...
Breaking! Cine era Adelin, puștiul de 14 ani strivit în accidentul de pe DN56
Un iaht plin cu turiști s-a scufundat în Marea Roșie. Sunt 30 de persoane dispărute,...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Nerespectarea distanței între vehicule pe autostradă. Cât e amenda?
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
A murit o somitate a României. S-a stins imediat după alegeri. Dumnezeu să-l odihnească în...
Dan Andronic despre secretele victoriei lui Călin Georgescu. Avertismentul SRI despre TikTok
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Elton John continuă să își piardă vederea. De ce boală suferă artistul?
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Mit sau adevăr: De ce nu este bine să pupăm bebelușii?